Pähkinäsaaren rauhasta teatteriesitys

Voiko 700 vuotta vanhasta Pähkinäsaaren rauhasta (1323) tehdä komedian? Itäsuomainen kiertueteatteri, Maarianvaaran teatteri tekee juhlavuoden kunniaksi niin.

Tänä vuonna Pähkinäsaaren rauhan solmimisesta on kulunut tasan 700 vuotta. Rajan on sanottu jakavan Suomen itäiseen ja läntiseen kulttuuripiiriin.

Maarianvaaran teatterin Pähkinäsaari 1323 -rajakarnevaalin riehakkaissa ohjelmanumeroissa vertaillaan mm. itä- ja länsisuomalaisten talojen pihapiirejä tai tehdään lavakomiikkaa savolais-pohjalaisen parisuhteen kommunikaatiovaikeuksista.

esityksessä ratkaistaan vuosisatainen Pähkinäsaaren arvoitus

Ratkaisun välineeksi rajakarnevaalissa esiintyvät näyttämötaiteilijat Timoi Munne ja Henry Räsänen sekä harmonikkataiteilija Janne Vänskä ovat kehittäneet Itä-Suomen Aikakoneen, jonka kyydissä siirrytään villisti ja vapaasti aikakaudesta ja tapahtumasta toiseen.

Pähkinäsaaren rauhassa ja sitä seuraavissa vuosisadoissa on materiaalia kukkuramitoin historian pölyillä leikittelevään karnevaaliin.

Eri aikakausien musiikkia ja uudenlaisia oivalluksia pursuilevassa komediassa haetaan selityksiä mm. sille, miten Ruotsin kuningas Adolf Fredrikin valtava ruokahalu muutti maailmanhistoriaa.

Ensi-ilta elokuussa 2023

Pähkinäsaari 1323 -rajakarnevaali on ensi-illassa Varkauden teatterissa Pähkinäsaaren rauhan solmimisen vuosipäivänä lauantaina 12. elokuuta. Tämän jälkeen esitys kiertää suomalaisia teattereita, kulttuurikeskuksia, kirjastoja ja seurantaloja vuoden loppuun saakka.

Reilun tunnin kestävän esityksen on ohjannut Juhani Joensuu.

Kuvassa näyttämötaiteilijat Henry Räsänen (vas.) ja Timoi Munne.
Kuva: Karjalainen/Kimmo Kirves

Taustaa

Pähkinäsaaren rauhan rajalinja ja koko rauhan merkitys on tulkinnanvarainen, jopa kiistanalainen, mikä on tekijöiden mielestä mielenkiintoista.

Vaikka Pähkinäsaaren rauha ei nykytietämyksen mukaan maata erottavaa juopaa aiheuttanut, on sen hahmottama kulttuurinen ja geneettinen jakolinja edelleenkin hätkähdyttävän paikkansa pitävä.

Tilastolliset erot idän ja lännen välillä tulevat esiin esimerkiksi sairastamisessa, tulotasossa, työttömyydessä tai mielenterveysongelmissa.

Erot näkyvät myös kansankulttuurissa: idässä puhutaan, ajatellaan, työskennellään, ruokaillaan ja rakennetaan eri tavalla kuin lännessä.

Pähkinäsaaren rauha on esityksen tekijöille jännittävä alkukertomus, suomalaisuuden myyttinen genesis. Se on lähtökohta ja symboli suomalaisuuden muuttuvalle prosessille, jota taiteilijat katselevat omalla viistolla tavallaan.

Pähkinäsaari 1323 -rajakarnevaali on tekijöidensä näköinen esitys

Esityksen tekijät haluavat yhdistää teatterin ohella perinteentutkimuksesta, kielitieteestä, sosiaalipsykologiasta tai musiikkipedagogiasta nousevat taustansa iloisen kansankarnevaalin lähtökohdaksi.

He haluavat puhaltaa liekkiin myös suomalaisten iltamakiertueiden yhteisöllistä henkeä, jossa yhdistyy niin rillumarei kuin kansansivistyskin.

Erilaisuuden ymmärtäminen on lopulta yhteenkuuluvuuden löytämistä.

Lisätietoja

tuottaja Henry Räsänen
p. 0400911532
henry.rasanen@maarianvaaranteatteri.net