Timoi Munne: Unis da mierol

Karjalaispojan kasvutarina

Unis da mierol (Unissa ja vierailla mailla) on ensimmäinen Suomessa tehty karjalankielinen ammatillinen teatterimonologi.

Karjalan kielestä huolimatta esitys on myös suomenkielisille täysin ymmärrettävissä. Syksyllä 2021 ensi-iltansa saanut monologi on puhutteleva esitys suuren menetyksen kokeneesta Santeri-pojasta. Vaikeuksista huolimatta hän kantaa sisällään uskon siementä, joka kantaa läpi vastoinkäymisten.

Esitys tarttuu edelleen kipeään evakkouden teemaan mutta ei haavoittaen vaan hoitaen.

Katsojille Unis da mierol tarjoaa vahvan kokemuksen ja mahdollisuuden jakaa se yhdessä. Esityksen jälkeen näyttelijä jää lavalle keskustelemaan yleisön kanssa monologin herättämistä tunteista.

Monologi perustuu historiallisiin tositapahtumiin

Vuonna 1939 talvisodan alkaessa Suojärven Hyrsylänmutkan asukkaat jäivät Neuvostoliiton hyökkäyksen myötä puna-armeijan miehittämiksi. Talvella heidät siirrettiin Petroskoin lähelle Interposolkan leirille siviilisotavangeiksi. Rauhan tultua he joutuivat odottamaan vielä toukokuun lopulle ennen kuin heidät palautettiin Suomeen. Vuoden 1944 jälkeen Hyrsylään ei enää ollut asiaa. Karjalaisten oli aloitettava uusi elämä, uusilla elinpaikoilla, uusissa olosuhteissa. Oma kieli, usko, elämäntapa ja identiteetti joutuivat koetukselle.

Unis da mierol on saanut loistavan vastaanoton

Se on herättänyt vastakaikua erityisesti evakkouden kokeneissa yhteisöissä. Katsojat ovat olleet positiivisella tavalla voimakkaasti liikuttuneita. Esitys on huomioitu muutenkin. Se on valittu Oulun valtakunnalliseen monologikilpailuun 2023.

Kesto 50 min.

Tiedustelut ja tilaukset:

p. 0400 952 924.

Esitys sisältää voimakkaita tunteita, joten sitä ei suositella alle 12-vuotiaille lapsille.