Maarianvaaran Kesäteatteri

Liikkuva kyläteatteri kiertää tänä(kin) kesänä Itä-Suomessa: Katso video (MTV3).


Olemme Kaavilla, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan rajamailla toimiva ammattiteatteri, jonka tausta­yhteisö on Maarianvaaran nuorisoseura ry.

Teemme kiertueteatteria etenkin Itä-Suomessa, mutta tiedetään teatterin vierailleen Helsingissä ja Rovaniemelläkin. Kiertueemme painottuvat kesäaikaan, mutta ajoittain kesäteatteri on liikkeellä myös muina vuodenaikoina.

Sosiaalinen media

Olemme Facebookissa, Instagramissa ja YouTubessa. Liity rohkeasti mukaan alati kasvavaan fanijoukkoomme.

Maarianvaaran kesäteatteritoiminta

Maarianvaaran kylällä on ollut teatteritoimintaa 1900-luvun alusta lähtien. Aluksi teatteritoiminnan ytimenä olivat pienoisnäytelmät sekä iltamat. Uutta intoa toimintaan toi 1930 valmistunut nuorisoseuran talo. Talolla on koko sen historiansa ajan ollut vilkasta toimintaa. Omien teatterintekijöiden ohella talolla ovat esiintyneet lukuisat vierailevat esiintyjät ja ryhmät.

Kesäteatteritoiminta Maarianvaarassa aloitettiin 1980-luvulla. Erityisesti tuolta ajalta on jäänyt mieleen koko kylän voiman ponnistuksena syntynyt vuonna 1985 ja 1986 esitetty Aleksis Kiven Nummisuutarit. Kesäteatterin ohjaajana toimi 1980-luvulla Väinö Parviainen.

Kesäteatteritoiminta hiipui 1980-luvun lopussa, mutta 1990-luvun alussa se virisi uudestaan. Ohjaajaksi Maarianvaaraan saapui tuolloin Juhani Joensuu. Vähitellen Maarianvaaran Kesäteatterin tavaramerkiksi muotoutui vanhojen suomalaisten näytelmien pukeminen uuteen, hieman kokeilevaan kuosiin.

Kiertävä kesäteatteri

Kiertuetoiminnasta esimakua saatiin vuonna 1998, jolloin Maarianvaaran Kesäteatteri teki Aleksis Kiven Kihlauksen. Tuolloin toimintaan mukaan tulivat  ensimmäistä kertaa muutamat silloisen Outokummun Oppimiskeskuksen teatterialan opiskelijat, jotka seuraavina kesinä muodostivat teatterin näyttelijäkunnan perustan.

Maarianvaaran Kesäteatteri on toiminut kiertävänä ammattiryhmänä vuodesta 2002 lähtien.

Esitysten trailereita

Lisätietoja vanhoista esityksistä löydät arkistostamme.